Ziektebeelden

Per 16-07-2020 wordt er een kleine verandering doorgevoerd in de Borrelia diagnostiek. De screeningstesten (EIA) voor detectie van IgM en IgG worden vervangen door vergelijkbare testen van een andere merk met nieuwe afkapwaarden.

20200304-IMG_4213.jpg

Wij blijven een aparte IgM en een aparte IgG test gebruiken omdat beide antistoffen niet altijd tegelijkertijd ontwikkelen of zelfs helemaal niet.

Het test algoritme [eerst een sensitieve screeningstest gevolgd door een blot om de specificiteit te bevestigen] blijft hetzelfde en hiermee werken wij in lijn met de CBO richtlijn lymeziekte (2013).

De EIA test is semi-kwantitatief en gebruikt een antigeenmix van lysaten van Borrelia afzelii en Borrelia garinii stammen (Europese afkomst), aangevuld met recombinant VlsE eiwit.

 

Wat verandert er in de rapportage?

De afkapwaarden en het meetbereik van deze test zijn anders dan de voorgaande test. De semi-kwantitatieve waarden zijn niet te vergelijken met de uitslagen van voor 15-7-2020. De arts-microbioloog voorziet de uitslag van een interpretatie.  Meer uitleg vind je https://www.mmmig.nl/ziektebeelden/diagnostiek-algemeen/syndrome/lyme-borreliose