Verwekker
Steptococcus pneumoniae en Haemophilus influenzae zijn de meestvoorkomende bacteriële verwekkers. Ook Moraxella catarrhalis wordt vaak gekweekt. Streptococcus pyogenes wordt bij enkele procenten van de patiënten aangetroffen. In ongeveer 20% van de kweken van het middenoor wordt geen bacteriële verwekker aangetoond.
Link naar NHG standaad Otitis media
Epidemiologie
Otitis media acuta komt vaak voor. Naar schatting de helft tot driekwart van de Nederlandse bevolking heeft deze aandoening ten minste éénmaal in het leven, meestal op de vroege kinderleeftijd.
Incubatietijd
De incubatietijd is afhankelijk van de verwekker.
Ziektebeeld
Otitis media acuta wordt gekenmerkt door een rood, bomberend en/of niet-doorschijnend trommelvlies en gaat in de regel gepaard met acuut ontstane oorpijn, algemeen ziekzijn met koorts en soms een loopoor. De aandoening heeft in de meeste gevallen een gunstig natuurlijk beloop.
Complicaties
In <10% van de gevallen treedt bij otitis media acuta een spontane trommelvliesperforatie op, waardoor een loopoor ontstaat. Complicaties (onder meer mastoïditis, meningitis) zijn zeldzaam. Risicofactoren voor complicaties zijn: leeftijd jonger dan 6 maanden; anatomische afwijkingen in het kno-gebied (zoals bij het syndroom van Down en palatoschisis); ooroperaties in de voorgeschiedenis (uitgezonderd trommelvliesbuisjes); gecompromitteerd immuunsysteem.
Kweek
Met behulp van een wattendrager kan oorpus (spontaan aflopend of verkregen na paracenteses) afgenomen worden.
Otitis media acuta is een aandoening die in het algemeen slechts enkele dagen klachten veroorzaakt en zelden tot complicaties leidt. Voor de meeste kinderen volstaat daarom een symptomatische behandeling. Voor een aantal indicaties wordt echter geadviseerd antimicrobiële middelen voor te schrijven.
Indien nodig paracentese of antibiotica (zie link naar antibiotica formularia hieronder).
Chronische otitis media bij voorkeur door een KNO-arts laten behandelen.
Link naar therapie advies in Regionaal Formularium