Verwekker
Het Rotavirus is een RNA virus met een karakteristiek radspaak structuur. Er zijn verscheidene serotypen bekend. Een infectie met een bepaald serotype beschermt niet voor infectie met een ander serotype en mensen kunnen daardoor meerdere infecties doormaken. Het virus overleefd goed op oppervlakken en kent een lage minimale infectieuze dosis.
Epidemiologie
Rotavirussen komen met name in de winter en in het vroege voorjaar voor (december tot en met mei). Met name bij jonge kinderen (6 tot 24 maanden) geeft een rotavirus infectie ernstige diarree. Ook ouderen en immuungecompromitteerden kunnen fors ziek worden. Plaatselijke epidemieën binnen een kinderdagverblijf, gezin of ziekenhuis komen vaak voor.
Incubatietijd
Ongeveer 48 uur (1-3 dagen). Een patiënt is besmettelijk vanaf de eerste symptomen tot 8 dagen na de eerste ziektedag.
Ziektebeeld
Met name bij jonge kinderen (6 tot 24 maanden) geeft een rotavirus infectie matige tot ernstige diarree, vaak met koorts en braken daarbij. Bij kinderen met aangeboren afwijkingen zijn vaker ziekenhuisopnames nodig in verband met dehydratie. De behandeling bestaat uit vochtsuppletie.
Complicaties
Dehydratie.
Voor meer informatie zie:
Rotavirus is aantoonbaar in de feces doormiddel van antigeen detectie of RNA detectie. De antigeen testen zijn snel maar niet specifiek en sensitief en zijn daarom niet langer gangbaar in de routine diagnostiek.
Rotavirus is onderdeel van het moleculaire virale gastroenteritis panel dat aangevraagd kan worden op dunne of vloeibare feces.
Er is geen anti-virale therapie beschikbaar. Wel is er een oraal vaccin beschikbaar dat immuniteit tegen de meest voorkomende serotypen geeft en ernstige ziekte hiermee verminderd.
Preventie
- Handen wassen is de meest zinvolle maatregel (met water en zeep).
- In het ziekenhuis is contactisolatie bij kinderen <6 jaar geindiceerd.
Actieve immunisatie wordt aangeraden voor jonge kinderen die lichamelijk kwetsbaar zijn door bij voorbeeld vroeggeboorte of een aangeboren afwijking. De regie hiervoor ligt bij kinderartsen en consultatiebureau’s (Zie LCI richtlijn).
Therapie
- Rehydratie