Verwekker
Veel dieren kunnen chronisch drager zijn van de Salmonella bacterie. Daardoor kan de bacterie zijn weg naar de mens via de voedselketen gemakkelijk vinden.
Wijze van besmetting
Besmetting vindt met name plaats door inname van gecontamineerd voedsel. Waarbij eieren in Nederland de belangrijkste bron van infectie zijn, dit komt omdat kippen die de bacterie dragen deze over kunnen dragen op het ei. Ook rauwe/onvoldoende bereiden varkens of rundvleesproducten (bv filet americain, osseworst) kunnen aanleiding geven tot infectie.
Epidemiologie
Gastro-entertis veroorzaakt door Salmonella komt wereldwijd voor. Naar schatting lopen in Nederland jaarlijks zo’n 37.000 mensen een infectie met Salmonella op.
Incubatietijd
De incubatietijd is 6-72 uur met een gemiddelde duur van 24-48 uren.
Ziektebeeld
Een Salmonella veroorzaakt een gastro-enteritis met buikkrampen, misselijkheid, braken, diarree (soms met bloedbijmeging) die start 6-72 uur na het innemen van besmet voedsel. Een infectie met Salmonella gaat in de meeste gevallen vanzelf (zonder antibiotica) binnen 3-7 dagen over. In Nederland werden in 2011 ongeveer 1000 mensen opgenomen in het ziekenhuis ivm een Salmonella infectie.
Complicaties
Bij een klein deel van de patiënten treed een bacteriemie op, sommige serotypes zijn hier mee geassocieerd (S. Dublin en S. cholereaesuis). Een bacteriemie kan o.a. leiden tot een endocarditis, mycotisch aneruysma, infectie van vaatprothese en septische artritis.
Ook ontwikkeld een deel van de patiënten gewrichtsklachten na een infectie met Salmonella.
Voor meer informatie zie: LCI richtlijn salmonellose
Voor diagnostiek dient feces te worden ingestuurd.
Kweek
Voor een kweek op Salmonella worden speciale voedingsbodems gebruikt, bedoeld om de groei van de overige bacteriën in de feces te remmen en door de eigenschappen van de Salmonella deze zichtbaar te maken. Kweek duurt relatief lang, maar heeft als voordeel dat er een resistentiepatroon bepaald kan worden.
Moleculaire diagnostiek
Binnen de laboratoria van de MMMIG vindt screening op feces middels PCR plaats. Hierbij wordt er gekeken naar de meest voorkomende verwekkers van gastro-enteritis (Salmonella/Shigella en Campylobacter, afhankelijk van klinische symptomen en aspect van de feces wordt STEC toegevoegd). Als de PCR positief is wordt er een specifieke kweek ingezet gericht op de bevinding van de PCR om een resistentiebepaling te kunnen doen.
Preventie
- Hygiënische maatregelen tijdens het bereiden van eten
- Wassen van de handen na contact met dieren (huisdieren, ook reptielen, dieren van de kinderboerderij)
SWAB-richtlijn: acute infectieuze diarree 2014
Link naar therapie advies in Regionaal Formularium: